Pomoćnici u nastavi danas predstavljaju jednu od ključnih komponenti inkluzivnog modela školovanja u redovnim školama i zauzimaju važno mjesto u razredu. Krajnji cilj uvođenja pomoćnika u nastavi jest učenikovo osamostaljivanje i ostvarivanje njegovog maksimalnog potencijala.

Kako bi rad pomoćnika u nastavi bio kvalitetan i svrhovit važno je točno definirati količinu podrške koju pomoćnik u nastavi treba pružati pojedinom učeniku s teškoćama i postupke koje pomoćnik treba provodi za vrijeme nastave. Ulaskom nove osobe u razred mijenja se dinamika razreda. Nekim je učenicima i učiteljima potreban duži period prilagodbe na novu situaciju, a ponekad se može javiti i otpor.

Važno je znati koja su točno očekivanja učitelja, stručne službe, roditelja i učenika od pomoćnika u nastavi i obratno. Škola je mjesto gdje su riječi glavni pokretači događanja. Zato je naročito važno kako se u školi riječi koriste, posebice u uspostavljanju međudjelovanja i komunikacije između navedenih dionika uz pomoć verbalnih i neverbalnih signala. Kada ne postoji dobra komunikacija može doći do nesporazuma i javljanja frustracija što otežava rad samog pomoćnika u nastavi. 

 

 

Pretraživanje

Tko je Online

Imamo 3 gostiju i nema članova online

Partneri projekta

Projekt vodi Grad Osijek s partnerima:

  • 18 osnovnih škola s područja Grada Osijeka i jedna posebna odgojno–obrazovna ustanova
  • Partneri projekta >>

 

Provedbena tijela

  • Razina 1 - Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Donje Svetice 38, 10000 Zagreb, www.mzos.hr, esf@mzos.hr
  • Razina 2 - Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Garićgradska ulica 18, 10 000 Zagreb, DEFCOdefco@asoo.hr

Kontakt

A: F. Kuhača 9, 31000 Osijek

T: +385 31 229 229

E: info@osigurajmoimjednakost.com

W: osigurajmoimjednakost.com

Idi na vrh