U periodu od 1. do 15 lipnja 2015. godine u Udruzi „MOGU“ – terapijsko, rekreativno i športsko jahanje za osobe s posebnim potrebama održano je ukupno osam Info-dana za učenike s teškoćama u razvoju uključenih u projekt „OSIgurajmo im JEdnaKost“.

Info-dani su se održavali ponedjeljkom, srijedom i petkom u terminu od 10:00 do 11:00 sati (1., 3., 8., 10., 12. i 15. lipnja), te utorkom i četvrtkom u terminu od 13:00 do 14:00 sati (2. i 11. lipnja).  Učenici čiji su roditelji/skrbnici potpisali suglasnost, njih 31, bili su uključeni u aktivnost terapijskog jahanja u pratnji svojih pomoćnika u nastavi te pod vodstvom voditeljice udruge i članice projektnog tima „OSIgurajmo im JEdnaKost“ Mariane Koprivnjak te brojnih članova i volontera Udruge „MOGU“.

Za učenike koji su sudjelovali na Info-danima bio je osiguran prijevoz kombijem u vlasništvu Centra za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ od škole (po 2-3 škole uključene u projekt po danu) do sjedišta udruge u pratnji članica projektnog tima Tajane Zlatarić i Marije Ivelj.

Info-dani za djecu s teškoćama osmišljeni su s ciljem kako bi se ukazalo djeci s teškoćama na razne mogućnosti podizanja kvalitete života kroz uključivanje u rad udruga koje nude razne aktivnosti za djecu s teškoćama.

Udruga „MOGU“, koja je ujedno i partner Gradu Osijeku na ovom projektu, nudi vrlo kvalitetne programe terapijskog jahanja kroz koje doprinosi:

 • poboljšanju fizičkog zdravlja i emocionalnog stanja korisnika
 • poboljšanju socijalnih i komunikacijskih vještina
 • smanjenju osjećaja socijalne izoliranosti
 • povećanju samopouzdanja
 • razvoju emocionalne inteligencije
 • smanjenju predrasuda prema osobama s invaliditetom
 • stjecanju novih znanja i vještina korisnika
 • razvoju volonterstva

Terapijsko jahanje oblik je konjaništva namijenjen i prilagođen djeci s teškoćama u razvoju, osobama s motoričkim poremećajima i kroničnim bolestima te osobama s kognitivnim i emocionalnim teškoćama, u svrhu terapije, rehabilitacije te općenito poboljšanja kvalitete življenja istih. Programe terapijskog jahanja provodi licencirani voditelj, osoba koja je, uz potrebno znanje o konjaništvu, iskustvo i vještine, prošla stručnu edukaciju o terapijskom jahanju.

Konji su izrazito društvene životinje, pa su u tom pogledu vrlo slični ljudima. Imaju veliku sposobnost percepcije i odražavanja onoga što im govori naš govor tijela. Učenjem kontroliranog i odgovarajućeg ponašanja dijete razvija jedinstvenu povezanost sa životinjom, što uvelike pomaže razvitku samopouzdanja, povjerenja, koncentracije, strpljenja itd.

Hod konja ritmički i nježno pomiče tijelo jahača, od čega koristi mogu imati mnoge osobe s nekim fizičkim hendikepom. Kao rezultat često se može primijetiti napredak i poboljšanje u fleksibilnosti tijela, ravnoteži i snazi mišića.

Znatan napredak može se postići kod zaista velikog broja poremećaja, stanja i bolesti: mišićnu distrofiju, cerebralnu paralizu, Downov sindrom, smetnje s vidom i sluhom, intelektualne teškoće, autizam, multiplu sklerozu, ozljede mozga i leđne moždine, amputacije, poremećaje u učenju, poremećaje pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD) i mnoge druge.

Više informacija o samoj Udruzi i terapijskom jahanju možete pogledati na njihovoj web stranici: www.mogu.hr

U nastavku Vam donosimo slike s događaja:

 

Pretraživanje

Tko je Online

Imamo 9 gostiju i nema članova online

Partneri projekta

Projekt vodi Grad Osijek s partnerima:

 • 18 osnovnih škola s područja Grada Osijeka i jedna posebna odgojno–obrazovna ustanova
 • Partneri projekta >>

 

Provedbena tijela

 • Razina 1 - Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Donje Svetice 38, 10000 Zagreb, www.mzos.hr, esf@mzos.hr
 • Razina 2 - Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Garićgradska ulica 18, 10 000 Zagreb, DEFCOdefco@asoo.hr

Kontakt

A: F. Kuhača 9, 31000 Osijek

T: +385 31 229 229

E: info@osigurajmoimjednakost.com

W: osigurajmoimjednakost.com

Idi na vrh