OSIgurajmo im JEdnaKost projekt je Grada Osijeka i Centra za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ u sklopu kojega sam se zaposlila kao pomoćnik u nastavi. Pomoćnik u nastavi pruža pomoć djeci s teškoćama u razvoju u razumijevanju nastavnoga sadržaja, potiče ih na rad, motivira za učenje, ohrabruje za socijalnu interakciju s ostalim učenicima, ali i provodi mnoštvo drugih aktivnosti koje ovise o potrebama djeteta.

Odlike koje bi trebale krasiti pomoćnika jesu strpljenje, empatija, ljubav prema djeci te stručnost u radu. Vrlo je važno prije samoga početka rada educirati se o teškoći s kojom se učenik nosi kako biste u potpunosti razumjeli njegove potrebe, ponašanja, mogućnosti.

Cilj je učenike što više osamostaliti, smanjiti pojavu nekontroliranog ponašanja kako bi se što bolje uklopili u školsko okruženje, zajednicu. Smatram da je vrlo važno redovno praćenje napretka učenika te suradnja sa školom: ravnateljem, stručnim suradnicima i učiteljima. Iz vlastitog iskustva mogu reći da je upravo ta suradnja moj rad učinila boljim, kvalitetnijim, ispunjenijim. Roditelji ili skrbnici djeteta svojim radom kod kuće potvrdit će rad pomoćnika, učvrstiti ga. Suradnja i komunikacija s roditeljima bit će od iznimne važnosti u rješavanju problema i nepoželjnih ponašanja djeteta. Pomoćnik bi trebao postaviti pravila ponašanja u dogovoru s djetetom u koje će biti upućen i razrednik i roditelji djeteta te biti dosljedan u svome radu.

Posebnost ovoga posla svakako je odnos s djetetom koji se razvije tijekom nastavne godine. To je odnos u kojemu vas dijete doživljava kao svoga učitelja, zaštitnika, pomagača, ali i starijega prijatelja. Pomoćnik upoznaje učenikove interese, ljubavi, jače i slabije strane te se upravo učenikove dobre strane mogu iskoristiti kao poticaj za učenje. Izdvojila bih vlastiti primjer u kojemu sam iskoristila učenikovu ljubav prema crtanju i bojanju kako bih ga motivirala na redovito pisanje domaće zadaće. Uvela sam sustav nagrađivanja pa je tako za svaku napisanu domaću zadaću učenik dobio jednoga smješka u tablicu koju sam izradila. Za pet odrađenih domaćih zadaća učenik je dobio crtež za bojanje. To se pokazalo uspješnim, smješko bi ga uvijek razveselio te ga motivirao za daljnje pisanje.

Boravak pomoćnika u razredu dobrobit je i za one učenike koji nisu u potpunosti prihvaćeni od strane svojih vršnjaka pa će u vama pronaći osobu s kojom mogu popričati, od koje mogu dobiti savjet ili pohvalu za svoj rad. Upravo se to dogodilo u razredu u kojemu se nalazim, a veselje s kojim učenici dolaze u školske klupe i njihov napredak najljepša je nagrada koju pomoćnik može dobiti za svoj rad.

Danira Ivanušić, mag. hrvatskog jezika i književnosti

Pretraživanje

Tko je Online

Imamo 7 gostiju i nema članova online

Partneri projekta

Projekt vodi Grad Osijek s partnerima:

  • 18 osnovnih škola s područja Grada Osijeka i jedna posebna odgojno–obrazovna ustanova
  • Partneri projekta >>

 

Provedbena tijela

  • Razina 1 - Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Donje Svetice 38, 10000 Zagreb, www.mzos.hr, esf@mzos.hr
  • Razina 2 - Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Garićgradska ulica 18, 10 000 Zagreb, DEFCOdefco@asoo.hr

Kontakt

A: F. Kuhača 9, 31000 Osijek

T: +385 31 229 229

E: info@osigurajmoimjednakost.com

W: osigurajmoimjednakost.com

Idi na vrh