25. studeni 2014.

Grad Osijek je u OŠ Antuna Mihanovića 25. studenog 2014. predstavio dva nova projekta -  „OSIgurajmo im JEdnaKost“ i „Mladi za mlade – pomagači u nastavi“ preko kojih je, uz jedan već postojeći projekt – „Rad s učenicima s teškoćama – ADHD“ - osigurao svim učenicima s posebnim potrebama pomoćnike/asistente u nastavi.

 

Svrha okupljanja bila je pobliže upućivanje nazočnih  u rad pomoćnika u nastavi kao i pomoć djeci s teškoćama i njihovih roditeljima da se lakše uključe u zajednicu.

Grad Osijek je odavno prepoznao potrebu za asistentima u nastavi te je tako još 2008. godine, među prvima u Hrvatskoj, u osnovnim školama počeo provoditi projekt „Pomoćnici u nastavi djeci s ADHD-om“. Cilj projekta je bio osigurati potporu i pomoć djeci s teškoćama, većinom s ADHD –om, i omogućiti im lakšu socijalizaciju i uključivanje u nastavne procese i u zajednicu. Pomoću tog projekta osigurano je  44 pomoćnika u nastavi za djecu s posebnim potrebama.

No, potrebe za pomoćnicima u nastavi tim projektom nisu bile zadovoljene, te je tako Grad Osijek, u suradnji s partnerima, odlučio potražiti  i nove načine osiguravanja pomoćnika u nastavi.

Ured državne uprave evidentirao je za šk. god. 2014./2015. u osječkim osnovnim školama 173 učenika s teškoćama. Stoga je Grad Osijek kao Korisnik, s partnerima Centar za odgoj i obrazovanje  „Ivan Štark“ i udruga MOGU prijavio projekt „OSIgurajmo im JEdnaKost“  na natječaj koji financira Europski socijalni fond, i koji je odrađen izvanredno.

Projekt „OSIgurajmo im JEdnaKost“ je omogućio ukupno 48 pomoćnika u nastavi za 51 dijete s teškoćom.

Ovaj projekt je od 100 mogućih bodova osvojio 96,5 bodova, i  već u prvoj evaluaciji došao u sam vrh, na što su u Gradu iznimno ponosni.

Ukupan iznos sredstava koji  je predviđen za financiranje ovoga projekta iz Europskog socijalnog fonda iznosi  2.487.200,00 kn.

Ova dva projekta su ukupno osigurala 92 pomoćnika u nastavi. No, kako je potreba za pomoćnicima i dalje postojala, Grad Osijek je ušao i u novi projekt – „Mladi za mlade- pomagači u nastavi“. Zajedno s Područnim uredom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na taj su način omogućili da se zadovolje potrebe za još 12 pomoćnika u nastavi. 

Grad Osijek je na taj način svojim zalaganjem, i iznimnom osjetljivošću za pomoć i socijalizaciju onih najpotrebnijih omogućio da se pokriju skoro sve potrebe za pomoćnicima u nastavi.

Roditelji djece s poteškoćama su iznimno zadovoljni ali i zahvalni Gradu i partnerima na projektima koje provode. Naglašavaju kako se kod individualnog rada pomoćnika s djecom s teškoćama vrlo brzo poboljšavaju njihovi rezultati u školi, kao i socijalizacija i ponašanje u okolini.

  

O ovome događaju su izvijestili i:

  1. GLAS SLAVONIJE : http://www.glas-slavonije.hr/253853/3/104-asistenta-pomazu-djeci-s-posebnim-potrebama
  2. WEB – PORTAL osijek031.com: http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=54141

Pretraživanje

Tko je Online

Imamo 7 gostiju i nema članova online

Partneri projekta

Projekt vodi Grad Osijek s partnerima:

  • 18 osnovnih škola s područja Grada Osijeka i jedna posebna odgojno–obrazovna ustanova
  • Partneri projekta >>

 

Provedbena tijela

  • Razina 1 - Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Donje Svetice 38, 10000 Zagreb, www.mzos.hr, esf@mzos.hr
  • Razina 2 - Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Garićgradska ulica 18, 10 000 Zagreb, DEFCOdefco@asoo.hr

Kontakt

A: F. Kuhača 9, 31000 Osijek

T: +385 31 229 229

E: info@osigurajmoimjednakost.com

W: osigurajmoimjednakost.com

Idi na vrh