Dragi čitatelji,

iznimno mi je drago što vam ovim putem mogu predstaviti što i kako radi pomoćnik (asistent) u nastavi. Zovem se Nikolina i u jednu sam osječku osnovnu školu, u sklopu projekta «OSIgurajmo im JEdnaKost», došla početkom mjeseca listopada kao pomoćnica (asistentica) u nastavi vrlo dragoj djevojčici koja ime intelektualne poteškoće.

Kao i svaki pomoćnik u nastavi, u početku sam bila puna iščekivanja - S kakvim ću djetetom raditi?, Hoću li to dobro raditi?, Hoću li imati dobar odnos s njim?, Kako će me ostali u razredu prihvatiti?, Kakvu ću učiteljicu i roditelje «dobiti»? itd. Kroz rad sam dobila odgovore na navedena pitanja: imam prekrasno dijete kojemu pomažem; trudim se to raditi najbolje što znam i mogu; imam odličan odnos s učiteljicom, majkom djevojčice i ostalom djecom u razredu.

Ne morate nužno biti pomoćnik u nastavi kako biste shvatili da se većina djece s poteškoćama, pored obrazovnih poteškoća, susreće i s nekim oblikom socijalne marginaliziranosti. Što to znači? Marginaliziranost ovoga tipa se odražava kroz ponašanje ostale djece u razredu, koja su ili agresivna prema djeci s poteškoćama ili ih zadirkuju što su drugačiji, neki ih u potpunosti ignoriraju, a na neki način i sažalijevaju jer ne mogu npr. istom brzinom kao oni pratiti nastavno gradivo. Posao pomoćnika u nastavi nije samo pružiti pomoć i podršku na obrazovnom planu, nego i omogućiti djetetu da razvija sve svoje potencijale, a to podrazumijeva i pozitivnu socijalnu interakciju sa svojom okolinom.

Svaki pomoćnik će vam reći kako su im teorijska znanja uvelike pomogla u radi s djecom s poteškoćama, ali, kako je svako dijete drugačije, svaki asistent ima male posebnosti u radu kojima osigurava psihosocijalnu potporu djetetu. Naravno, to uvelike ovisi i o kojoj vrsti poteškoće se radi. Sustav «smajlića» koji ja koristim je posebnost koja se pokazala uspješnom i kojom sam motivirala dijete na rad i stvaranje radnih navika.

Volim raditi kao pomoćnik u nastavi jer na taj način motiviram dijete kojemu je potrebna dodatna pomoć u razredu kako bi dobilo što bolje ocjene i kako bi moglo komunicirati s prijateljima u razredu i učiteljima. Najveća je nagrada kada dijete kojemu sam pomoćnik dobije dobru ocjenu koju prije nikada nije dobilo iz predmeta koji mu baš ''ne ide''. Također, nema ništa ljepše nego osjetiti kako ste pomogli djetetu, a ono vam kao zahvalu da veliki „high five“.

Svatko od nas na neki način može biti pomoćnik. Pitate se kako? Kao učenik ili student pomozite svojoj prijateljici ili prijatelju kada nešto nije čuo ili razumio što učiteljica ili profesor kaže; ponudite mu olovku ili knjigu koju nema; kada nije u školi, recite mu što je bilo za domaću zadaću; čestitajte mu kada dobije odličnu ocjenu. Ako radite s djecom ili imate svoju djecu, svojim im primjerom dajte do znanja da svako dijete ima prava koja zaslužuje, da nikoga ne treba omalovažavati ako je drugačiji i ono najvažnije - da se prema svakome treba odnositi s poštovanjem.

Pokušajte i vidjet ćete da je izvrsno biti pomoćnik.

 

Nikolina Popović, pedagog i prof. fil.

Pretraživanje

Tko je Online

Imamo 7 gostiju i nema članova online

Partneri projekta

Projekt vodi Grad Osijek s partnerima:

  • 18 osnovnih škola s područja Grada Osijeka i jedna posebna odgojno–obrazovna ustanova
  • Partneri projekta >>

 

Provedbena tijela

  • Razina 1 - Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Donje Svetice 38, 10000 Zagreb, www.mzos.hr, esf@mzos.hr
  • Razina 2 - Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Garićgradska ulica 18, 10 000 Zagreb, DEFCOdefco@asoo.hr

Kontakt

A: F. Kuhača 9, 31000 Osijek

T: +385 31 229 229

E: info@osigurajmoimjednakost.com

W: osigurajmoimjednakost.com

Idi na vrh