Mnogobrojna dosadašnja iskustva i provedena istraživanja u radu s djecom s teškoćama u razvoju pokazala su kako su najučinkovitiji oblik izravne potpore učenicima s teškoćama pomoćnici u nastavi.

Oni svojim radom izravno utječu na učenika, usmjeravaju ga i olakšavaju mu svakodnevni proces nastave ali i socijalizaciju s okolinom.

No, kako bi pomoćnici mogli pravilno obavljati svoj posao moraju biti osposobljeni za specifične postupke potpore učenicima s teškoćama.

S tom svrhom je zamišljena i provedena edukacija, odnosno osposobljavanje pomoćnika za rad s djecom s teškoćama. Cilj izobrazbe bio je opremiti pomoćnike u nastavi specifičnim znanjima i vještinama kako bi svoj posao obavljali što bolje, ali i omogućiti im da postanu konkurentniji na tržištu rada i povećati im šanse za trajno zaposlenje.

Grad Osijek, vođen tim ciljem, proveo je natječaj za održavanje izobrazbe i odlučio se za najbolju i najkvalitetniju opciju koja je bila dostupna. Izobrazbu je proveo Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku.

Kako je Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku nadasve cijenjena institucija i u svim pogledima najbolji mogući izbor za izobrazbu budućeg osoblja koje će pružati znanje učenicima u osnovnim i srednjim školama, smatrali smo je da je najbolje odabrati one koji obučavaju i same nastavnike, učitelje i profesore za rad s djecom.

Osposobljavanje pomoćnika za rad s djecom s teškoćama osmišljeno je i provedeno kao 20-satna edukacija koja se za naših 48 pomoćnika organizirala u prosincu 2014. u prostorijama Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku u trajanju od 2 tjedna.

Pomoćnici su bili podijeljeni u dvije grupe – Grupu A i grupu B. Grupa A je svoja predavanja i vježbe slušala u periodu od 8 do 12. prosinca 2014, a grupa B u periodu od 15. do 19. prosinca 2014. Predavanja su započinjala u 16:00 h i trajala do 20:00 h, a održavale su ih profesorice doc.dr.sc. Tena Velki i dr.sc. Ksenija Romstein.

Bila su zamišljena kao edukativna i zanimljiva radionica koja se sastojala od teorijskog i praktičnog dijela.

Nakon provedene izobrazbe pomoćnika u nastavi održana je pismena provjera na temelju koje su pomoćnici zaslužili Certifikat za uspješno položenu izobrazbu.

 

Pretraživanje

Tko je Online

Imamo 5 gostiju i nema članova online

Partneri projekta

Projekt vodi Grad Osijek s partnerima:

  • 18 osnovnih škola s područja Grada Osijeka i jedna posebna odgojno–obrazovna ustanova
  • Partneri projekta >>

 

Provedbena tijela

  • Razina 1 - Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Donje Svetice 38, 10000 Zagreb, www.mzos.hr, esf@mzos.hr
  • Razina 2 - Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Garićgradska ulica 18, 10 000 Zagreb, DEFCOdefco@asoo.hr

Kontakt

A: F. Kuhača 9, 31000 Osijek

T: +385 31 229 229

E: info@osigurajmoimjednakost.com

W: osigurajmoimjednakost.com

Idi na vrh