Nakon uspješne provedbe prethodna dva projekta kojima je Grad Osijek osigurao pomoćnike u nastavi učenicima s teškoćama kojima su najpotrebniji, i ove godine Grad Osijek je prijavio novi projekt na natječaj financiran sredstvima europske unije.
Pripreme za pisanje projekta i pripremu dokumentacije za prijavu su krenule još krajem prošle školske godine, za vrijeme provedbe projekta „OSIgurajmo im JEdnaKost 2“.

Ove godine su uvjeti za pripremu i prijavu projektnih prijedloga bili znatno stroži, a velika novina je i što se natječaj za prijavu projektnih prijedloga provodio u dvije faze.

Prva faza sastojala se od prijave učenika s teškoćama kojima su pomoćnici najpotrebniji. Nakon pregleda i odobravanja učenika od strane nadležnog tijela, uslijedila je druga faza – kontrola samih projektnih prijedloga.

Zahvaljujući velikom trudu i radu članova projektnog tima, a posebice projekt managerice Ružice Mrkšić - Kettler, projektni prijedlog za osiguravanje pomoćnika u nastavi je uspješno prijavljen i odobren za financiranje i ove godine.

Projekt adresira probleme učenika s teškoćama i kroz pomoćnike u nastavi nastoji im omogućiti pomoć i lakše uključivanje u nastavni i socijalni program škole i zajednice. Prethodna 2 projekta koja smo provodili, a koji su također bili financirani sredstvima europske unije – „OSIgurajmo im JEdnaKost“ i „OSIgurajmo im JEdnaKost 2“ su također adresirali ovaj problem i nastojali smo s njima svoj djeci s teškoćama osigurati najadekvatniju podršku u vidu osiguravanja pomoćnika u nastavi.
No, budući da su potrebe učenika s teškoćama uvelike premašivale broj djece kojima je pomoćnik u nastavi bio potreban, Grad Osijek je i ove školske godine iz projekta koji samostalno provodi još od 2008. godine svoj djeci koja nisu uključena u projekt financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, dodijelio pomoćnike iz svoga projekta.
Prošle godine Grad Osijek je paralelno provodio 2 projekta osiguravanja pomoćnika u nastavi – projekt financiran isključivo sredstvima grada Osijeka, te projekt „OSIgurajmo im JEdnaKost 2“ koji je financiran sredstvima ESF-a i Grada Osijeka.

Ovogodišnjim projektom „OSIgurajmo im JEdnaKost 3“ obuhvaćeno je ukupno 64 učenika s teškoćama i zaposleno je 57 nezaposlenih osoba prethodno registriranih na Zavodu za zapošljavanje.

Ukupan iznos sredstava predviđenih za financiranje projekta iznosi 2.248.234,00 kn, od čega bespovratna sredstva Europskog socijalnog fonda iznose 1.910.998,90 kn a sufinanciranje Grada Osijeka obuhvaća 15%, tj. preostali dio od 337.235,10 kn.

Razdoblje provedbe projekta je godina dana, a obuhvaća školsku godinu 2015./2016.


Partneri u provedbi projekta su osnovne škole s područja Grada Osijeka i 1 posebna odgojno-obrazovna skupina: 

  1. Centar za odgoj i obrazovanje "Ivan Štark"
  2. OŠ Višnjevac
  3. OŠ Ljudevita Gaja
  4. OŠ Svete Ane Osijek
  5. OŠ Antuna Mihanovića
  6. OŠ Josipovac
  7. OŠ Mladost
  8. OŠ Jagode Truhelke
  9. OŠ Ivana
  10. OŠ Tin Ujević
  11. OŠ Franje
  12. OŠ Augusta Šenoe
  13. OŠ F. K. Frankopana
  14. OŠ Retfala 

CILJEVI i CILJANE SKUPINE 

Projekt obuhvaća dvije ciljane skupine:

  1. ciljana skupina - 64 učenika s teškoćama u razvoju
  2. ciljana skupina – 57 osoba koja su prethodno evidentirane kao ne zaposlene na Zavodu za zapošljavanje.

Projekt adresira problem u obrazovnom i društvenom uključivanju djece s teškoćama koji znatno utječe na njihova obrazovna i socijalna postignuća.

Ciljevi koje planiramo postići: 

  1. Pružiti izravnu potporu i stručnu podršku za 64 učenika s teškoćama u razvoju koje ih sprječavaju za funkcioniranje bez pomoćnika u nastavi u 13 osnovnoškolskih ustanova i 1 odgojno-obrazovnoj ustanovi putem uvođenja pomoćnika u nastavi
  2. Smanjiti nezaposlenost na području grada Osijeka za 57 osoba
  3. Podići razinu svijesti cijele zajednice o potrebama i pravima učenika s teškoćama

 

Pretraživanje

Tko je Online

Imamo 2 gostiju i nema članova online

Partneri projekta

Projekt vodi Grad Osijek s partnerima:

  • 18 osnovnih škola s područja Grada Osijeka i jedna posebna odgojno–obrazovna ustanova
  • Partneri projekta >>

 

Provedbena tijela

  • Razina 1 - Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Donje Svetice 38, 10000 Zagreb, www.mzos.hr, esf@mzos.hr
  • Razina 2 - Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Garićgradska ulica 18, 10 000 Zagreb, DEFCOdefco@asoo.hr

Kontakt

A: F. Kuhača 9, 31000 Osijek

T: +385 31 229 229

E: info@osigurajmoimjednakost.com

W: osigurajmoimjednakost.com

Idi na vrh